Listy kontrolne wspomagające Ocenę Ryzyka Zawodowego (w bazie BioInfo) |
Listy kontrolne (dostępne tylko w wersji "desktop" portalu) są podstawowym narzędziem wspomagających ocenę narażenia na stanowiskach pracy. Ich zadaniem jest dostarczenie użytkownikowi niezbędnych informacji oraz umożliwienie analizy i kontroli warunków bezpieczeństwa i higieny pracy w jak najprostszy sposób. Listy zorientowane są na analizę warunków pracy, identyfikację czynników szkodliwych i uciążliwych oraz skuteczną prewencję.
Lista kontrolna dotycząca narażenia na stanowiskach pracy zawiera zestaw pytań dotyczący, m.in. identyfikacji szkodliwych czynników biologicznych, organizacji profilaktyki i stosowania środków ochrony indywidualnej. Listy te mają charakter otwarty, jako że zawsze powinny być dostosowane do konkretnej sytuacji przez osobę oceniającą ryzyko.
Archiwista – archiwum zakładowe
Fryzjer/Kosmetyczka
Personel sprzątający
Pracownik na fermie drobiu
Pracownik operator oczyszczalni ścieków
Pracownik sortowni odpadów
Pracownik uboju trzody chlewnej
Pracownik zakładu przemysłu mleczarskiego
Stewardessa/Steward/Konwojent pokładu samolotowego
Stomatolog
Czynniki wiodące w wybranych grupach zawodowych