O Instytucie
Najważniejsze informacje
Zamówienia publiczne
Zapytania ofertowe
BIBLIOTEKA
Działalność naukowa
Wydarzenia
Konferencje i seminaria
Targi i wystawy
Wydarzenia inne
Komunikaty Międzyresortowej Komisji ds. NDS/NDN
Kampania społeczna 2020 "Aktywni w pracy"
Kampania społeczna 2019 "Moda na bezpieczeństwo"
Europejska Kampania 2018-2019 "Substancje niebezpieczne pod kontrolą"
Kampania społeczna 2018 "PRACA odmładza"
Kampania społeczna 2017 "Bezpiecznie od początku"
Europejska kampania 2016-2017 "Bezpieczni na starcie, zdrowi na mecie"
Konkurs na plakat bezpieczeństwa pracy
Ogólnopolski Konkurs Poprawy Warunków Pracy
Konkursy fotograficzne i filmowe
Oferta
Bezpieczeństwo Pracy - Nauka i Praktyka
Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy
Książki, broszury
Plakaty BHP
Edukacja i szkolenia
Aktualna oferta edukacyjna
Serwis słuchaczy i absolwentów studiów podyplomowych
Przepisy BHP
Przepisy powszechnie obowiązujące
Przepisy szczegółowe
Nowości prawne w zakresie BHP
Umowy międzynarodowe
Prawna ochrona pracy
Praca w szczególnych warunkach i o szczególnym charakterze
Prawne aspekty BHP
Komentarze
BHP Info
Serwisy podstawowe BHP
BIOINFO
O nas
Aktualności
Warto wiedzieć
Archiwa, muzea, magazyny muzealne i pracownie konserwacji zabytków
Biologia molekularna
Charakterystyka zagrożeń biologicznych występujących przy przetwarzaniu biomasy do celów energetycznych
Dlaczego higiena rąk jest ważna?
Gorączka krwotoczna Ebola
Grypa
Koronawirus SARS-Cov-2
Narażenie na wirusy w środowisku pracy pracowników zakładów przemysłu mleczarskiego
Odra
Oznaczanie szkodliwych czynników mikrobiologicznych
Profilaktyka chorób przenoszonych przez kleszcze
Szkodliwe czynniki biologiczne i chemiczne podczas prac związanych z konserwacją instalacji klimatyzacyjnych
Szkodliwe czynniki biologiczne na stanowiskach pracy pracowników obsługi naziemnej i powietrznej ruchu lotniczego
Wirusowe zapalenie wątroby
Włókna jako środek transportu i eliminowania szkodliwych czynników mikrobiologicznych w środowisk
Zagrożenia pyłowe i mikrobiologiczne w stolarniach, tartakach i zakładach produkcji peletu drzewnego
Zasady bezpiecznego użytkowania klimatyzacji w samochodach osobowych
Zasady postępowania z instalacjami wentylacyjnymi w pomieszczeniach podczas zagrożenia koronawirusem typu SARS-CoV-2
Żurawina
Definicje
Podstawy prawne
Ustawy
Rozporządzenia ogólne
Rozporządzenia szczegółowe
Dyrektywy
Normy polskie
Klasyfikacja
Grupa 1
Grupa 2
Grupa 3
Grupa 4
Ocena narażenia
Identyfikacja
Jednostki upoważnione do przeprowadzania pomiarów
Kryteria oceny narażenia
Lista kontrolna
Metody pomiarowe
Ocena zanieczyszczenia powietrza
Ocena zanieczyszczenia powierzchni
Ilościowa i jakościowa analiza próbek mikrobiologicznych
Interpretacja wyników badań
Ocena ilościowa
Ocena jakościowa
Analiza ryzyka
Metody oceny
Działania prewencyjne
Środki organizacyjne
Środki ochrony indywidualnej
Środki ochrony zbiorowej
Profilaktyka medyczna
Listy kontrolne
Stomatolog
Załącznik 1 (stomatolog)
Załącznik 2 (stomatolog)
Załącznik 3 (stomatolog)
Załącznik 4 (stomatolog)
Czynniki wiodące w wybranych grupach zawodowych
Ferma drobiu
Fryzjer, kosmetyczka
Lekarz stomatolog
Mleczarnia
Muzea i pracownie konserwacji zabytów oraz dzieł sztuki
Nauczyciele przedszkoli i żłobków
Oczyszczalnia ścieków
Personel odprawy bagażowej na lotnisku
Personel sprzątający
Pracownik budowlany
Przetwórstwo biomasy
Przetwórstwo mięsne – ubój, rozbiór mięsa, produkcja wędlin oraz wyrobów mięsnych
Serwis klimatyzacji samochodowej
Sortownia odpadów
Stewardessa
Stolarnia, tartak, zakład produkujący pelet
Baza wyników pomiarów
Wyniki pomiarów - wybór [WERSJA DESKTOPOWA]
Wyniki pomiarów - lista [WERSJA DESKTOPOWA]
Dobre praktyki
Piśmiennictwo
Mikroorganizmy w obiektywie
Oczyszczalnie ścieków
Przemysł mięsny
Włókniny filtracyjne
Odpady medyczne
Klasyfikacja odpadów medycznych
Gromadzenie i magazynowanie odpadów medycznych
Transport odpadów medycznych
Unieszkodliwianie odpadów medycznych
Dodatkowe informacje
Kontakt
Ankieta
Rozporządzenia ogólne