W budynkach inwentarskich powinien zawsze panować porządek. Nie wolno zastawiać przejść i korytarzy. Przechowywanie w jednym miejscu ręcznych narzędzi (wideł, szpadli, szufli, grabi, mioteł, zgarniaczy odchodów i innych) ułatwia pracę oraz zapobiega powstawaniu urazów w wyniku przypadkowego zetknięcia się z ostrymi narzędziami pozostawionymi w nieładzie.
Utrzymywanie porządku w pomieszczeniach inwentarskich w istotny sposób wpływa na bezpieczeństwo pracy
Niedopuszczalne jest umieszczanie progów w otworach drzwiowych pomieszczeń gospodarskich.
Nieobudowane otwory w stropach, służące do zrzucania pasz, powinny być zabezpieczone listwą przypodłogową o wysokości minimum 15 cm i poręczami na wysokości 1,1 m.
Wszystkie uszkodzenia podłoża budynków inwentarskich (pęknięcia, wgłębienia i dziury) należy na bieżąco naprawiać, a zbędne przedmioty, wystające z podłóg, ścian, przegród i sufitów (np. gwoździe, druty) – natychmiast usuwać.
Powierzchnia stanowisk dla zwierząt powinna być na tyle duża, by możliwy był swobodny dostęp do nich podczas obsługi.
Zwierzęta gospodarskie, a szczególnie buhaje, powinny w miarę możliwości obsługiwać stale te same osoby.
Przy obsłudze buhajów w wieku powyżej roku nie powinny pracować kobiety i młodociani oraz osoby słabe fizycznie i niepełnosprawne.
Do prowadzenia krów należy używać łańcuchów, linek i powrozów, które w razie szarpnięcia przez zwierzę nie spowodują okaleczenia rąk lub innych urazów.
Aby chronić się przed chorobami odzwierzęcymi, należy:
podczas pracy ze zwierzętami chorymi lub podejrzanymi o chorobę przenoszoną na ludzi, stosować odpowiedni sprzęt ochronny (rękawice gumowe, buty gumowe, półmaski)
przed pracą ze zwierzętami lub po jej zakończeniu zdezynfekować wszelkie skaleczenia odkrytych części ciała (rąk, nóg, głowy) i zabezpieczyć je odpowiednimi opatrunkami
w przypadku skaleczeń przedmiotami zanieczyszczonymi ziemią lub obornikiem, a także pogryzienia przez chore zwierzę, natychmiast zgłosić się do lekarza
przed spożyciem posiłku lub zapaleniem papierosa myć ręce środkiem dezynfekującym
w gospodarstwie domowym nie korzystać z naczyń służących do pojenia lub karmienia zwierząt
w pomieszczeniach dla zwierząt przeprowadzać okresową deratyzację i dezynsekcję
zwierzę chore na chorobę przenoszącą się na ludzi odizolować od reszty stada, wezwać służby weterynaryjne i ściśle wykonywać ich zalecenia
osoby mające kontakt z chorymi zwierzętami poddać badaniu lekarskiemu.