MIĘDZYNARODOWA KARTA CHARAKTERYSTYKI ZAGROŻEŃ ZAWODOWYCH
OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
Kto to jest operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego?
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego obsługuje i nadzoruje urządzenia do przetwarzania i produkowania środków i artykułów żywnościowych oraz artykułów pokrewnych, przeznaczonych do konsumpcji przez ludzi i zwierzęta.
Jakie zagrożenia wiążą się z wykonywaniem tego zawodu?
- Operatorzy maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego pracują w pobliżu gorących urządzeń oraz wirujących części maszyn i ostrych narzędzi, które mogą być przyczyną poparzenia oraz urazów w wyniku pochwycenia, zranienia itd.
- Operatorzy pracują w niekorzystnych warunkach termicznych (wysoka temperatura), często w systemie zmianowym, w tym na zmianach nocnych. Może to być przyczyną zmęczenia.
- Praca operatora stwarza ryzyko wystąpienia uczuleń głównie ze strony układu oddechowego i skóry, których przyczyną jest najczęściej mąka lub inne substancje używane podczas pracy.
- Praca operatora wymaga często dźwigania ciężarów (worki z mąką) co może być przyczyną urazów wynikających z przeciążenia układu mięśniowo-szkieletowego oraz bólów ramion i rąk.
|
Czynniki środowiska pracy związane z wykonywanym zawodem oraz ich możliwe skutki dla zdrowia
Czynniki mogące powodować wypadki
|
- Drabiny, niezabezpieczone pomosty, mokre i śliskie nawierzchnie - możliwość urazów w wyniku poślizgnięcia, potknięcia i upadku
|
|
- Stacjonarne lub przemieszczające się maszyny (w tym przenośniki, urządzenia do mieszania, pojazdy wewnątrzzakładowe itd.) - możliwość urazów w wyniku uderzenia lub pochwycenia
|
|
- Gorące części maszyn, para wodna - możliwość poparzenia
|
|
- Prąd elektryczny - możliwość porażenia w przypadku wadliwie działającego sprzętu elektrycznego
|
|
- Ostre narzędzia - możliwość urazów w wyniku ukłucia, przecięcia, przekłucia
|
|
- Szeroko stosowane paliwo ciekłe i gazowe oraz duże stężenie pyłu mąki w powietrzu - możliwość urazów w wyniku wybuchu
|
|
- Ciężkie i nieporęczne ładunki – możliwość urazów na skutek przygniecenia
|
|
Czynniki fizyczne
|
- Nadmierny hałas - możliwość uszkodzenia słuchu
|
|
- Wysoka temperatura i wilgotność powietrza - możliwość zmęczenia, wyczerpania i udaru cieplnego
|
|
Czynniki chemiczne i pyły
|
- Uwalniany w dużych ilościach dwutlenek węgla (w piekarniach zmechanizowanych, w których ciasto znajduje się w stanie fermentacji, mogą powstawać duże ilości dwutlenku węgla) - możliwość zaburzeń oddychania
|
|
- Tlenek węgla i inne produkty spalania oraz pary paliw, które w przypadku nieprawidłowo funkcjonujących urządzeń wentylacyjnych oraz wadliwych kominów mogą gromadzić się w pomieszczeniach pracy - możliwość zaczadzenia
|
|
Czynniki biologiczne
|
- Alergeny zawarte w mące i innych składnikach - możliwość uczuleń dotyczących skóry i układu oddechowego [patrz: uwaga 1]
|
|
- Antygeny grzybów, w tym drożdży – możliwość reakcji nadwrażliwości, w tym zapalenia płuc z objawami astmatycznymi
|
|
- Pleśnie rozwijające się w magazynowanej mące (np. Aspergillus glaucus i Penicillinum glaucum) - możliwość skórnych reakcji uczuleniowych
|
|
- Gryzonie i insekty - możliwość chorób zakaźnych w wyniku ukąszenia
|
|
Czynniki ergonomiczne, psychospołeczne i związane z organizacją pracy
|
- Wykonywanie czynności powtarzalnych, wymuszona pozycja ciała (np. siedzenie lub stanie przez wiele godzin), nadmierny wysiłek fizyczny (zwłaszcza przy podnoszeniu i przemieszczaniu ciężkich ładunków) - możliwość dolegliwości bólowych wynikających z przeciążenia układu mięśniowo-szkieletowego
|
|
- Praca nocna - możliwość stresu psychicznego, zaburzeń rytmu biologicznego i obniżonej zdolności do pracy fizycznej
|
|
Działania profilaktyczne
|
Należy stosować rękawice chroniące przed skaleczeniem przy pracy z ostrymi narzędziami. |
|
Należy zainstalować skuteczną wentylację i klimatyzację w celu zapobiegania zanieczyszczeniu powietrza i przegrzaniu organizmu. |
|
Należy stosować środki ochrony układu oddechowego w celu uniknięcia wdychania pyłów lub aerozoli. |
|
Należy zainstalować urządzenia monitorujące poziom tlenku węgla, sygnalizujące dźwiękiem poziom stężeń tego gazu w powietrzu stanowiący zagrożenie dla zdrowia pracowników. |
|
Należy utrzymywać wysoki poziom higieny osobistej - brać prysznic i zmieniać ubranie po zakończeniu pracy, nie zabierać brudnego ubrania do domu. |
|
Należy sprawdzić stan techniczny urządzeń elektrycznych przed pracą oraz zlecać uprawnionemu pracownikowi naprawę ewentualnych uszkodzeń i okresowy przegląd urządzeń. |
|
Należy stosować bezpieczne metody podnoszenia i przenoszenia ciężkich lub nieporęcznych ładunków oraz stosować urządzenia mechaniczne ułatwiające podnoszenie i przenoszenie. |
|
Należy okresowo zwalczać szkodniki przez zastosowanie odpowiednich środków. |
Informacje szczegółowe
Synonimy |
|
Definicja i/lub opis zawodu
|
Zawód operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego jest zawodem szerokoprofilowym, ze względu na podział pracy w przemyśle spożywczym na specyficzne branże przetwórstwa i wytwarzania. Może obejmować obsługę wybranej grupy maszyn i urządzeń, w szczególności: do przetwórstwa i konserwacji mięsa i przetworów mięsnych, do przetwórstwa owoców i warzyw, do wytwarzania artykułów mleczarskich, do wytwarzania produktów przemiału zbóż oraz do produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych.
|
Zawody pokrewne |
Piekarz, cukiernik (ciastkarz), klasyfikator żywności, technik technologii żywności, młynarz, ubojowy, kwasiarz warzyw, przetwórca ryb. |
Wykonywane czynności |
Badanie, ładowanie, mieszanie, nadawanie kształtu, nadzorowanie (pracy maszyn), nakładanie, pokręcanie, przesiewanie, regulowanie, rejestrowanie, sprawdzanie, sterowanie, uruchamianie (maszyn), ustawianie, ważenie, zagniatanie, zapewnienie jakości, zapewnienie odpowiedniej konsystencji. |
Podstawowy stosowany sprzęt |
mieszalniki, dozowniki, wagi, rozdrabniacze, glazurowniki, przesiewacze, blanszoniki, rozparzacze,, dozowniki zaczynu, zagniatarka, urządzenie do dzielenia ciasta, podajnik ciasta, podajnik mąki, przesiewacz mąki, podajnik środków spulchniających, kocioł do mieszania tłuszczu piekarskiego, podajnik tłuszczu piekarskiego. |
Miejsca/obszary, gdzie zawód występuje powszechnie |
przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego. |
Uwagi
|
- Schorzeniami układu oddechowego będącymi skutkiem uczulenia na pył mąki są: przewlekła astma oskrzelowa, przewlekłe zapalenie śluzówki nosa, przewlekłe spastyczne zapalenie oskrzeli, eozynofilowy naciek w płucach. Są one spowodowane częściowo uczulającym działaniem pyłów znajdujących się w powietrzu, a częściowo mechanicznym działaniem cząsteczek pyłów osadzających się na błonach śluzowych lub wnikających do tchawicy, oskrzeli i płuc. Narażenie na pył mąki wiąże się z obniżeniem wydolności układu oddechowego oraz wyższym wskaźnikiem występowania objawów obturacji dróg oddechowych.
|
Piśmiennictwo
|
- Rozporządzenie MPiPS z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (t.j. Dz. U z 2003 r., Nr 169, poz. 1650 z póź.zm);
- Rozporządzenie MZiOS z 30 maja 1996 r. w sprawie przeprowadzania badań lekarskich pracowników, zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami oraz orzeczeń lekarskich wydawanych do celów przewidzianych w Kodeksie pracy. (Dz. U. Nr 69, poz.332 z póź.zm);
- Rozporządzenie MPiPS z dnia 14 marca 2000 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy ręcznych pracach transportowych (Dz. U. Nr 26, poz. 313 z późn.zm.)
- ROZPORZĄDZENIE MPiPS z dnia 27 kwietnia 2010 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania (Dz. U. Nr.82, poz. 537);
- "Bezpieczeństwo i higiena pracy w piekarniach - lista kontrolna bhp i poradnik dla pracodawcy". Warszawa. CIOP 1998.
- Informator - „Środki ochrony indywidualnej”. INFOCHRON. Warszawa. CIOP 2000.
|