O Instytucie
Najważniejsze informacje
Plan Równości Płci
Zamówienia publiczne
Zamówienia Publiczne - Platforma Zakupowa
Zamówienia Publiczne Archiwalne
Zapytania ofertowe
Zapytania Ofertowe - Platforma Zakupowa
Zapytania Ofertowe Archiwalne
BIBLIOTEKA
Praca w CIOP-PIB
Działalność naukowa
Wydarzenia
Konferencje i seminaria
Targi i wystawy
Wydarzenia inne
Komunikaty Międzyresortowej Komisji ds. NDS/NDN
Kampania 2024 "Pracuję głosem"
Kampania 2023-2024 "Chroń siebie i innych – noś półmaskę"
Kampania 2023 "Serce do pracy"
Kampania 2022 "Mikrofirma – MAXI BHP"
Europejska Kampania Informacyjna 2020-2022 "Dźwigaj z głową"
Kampania 2021 "STRES CYFROWY"
Kampania społeczna 2020 "Aktywni w pracy"
Kampania społeczna 2019 "Moda na bezpieczeństwo"
Kampania społeczna 2018 "PRACA odmładza"
Europejska Kampania 2018-2019 "Substancje niebezpieczne pod kontrolą"
Kampania społeczna 2017 "Bezpiecznie od początku"
Europejska kampania 2016-2017 "Bezpieczni na starcie, zdrowi na mecie"
Konkurs na plakat bezpieczeństwa pracy
Ogólnopolski Konkurs Poprawy Warunków Pracy
Konkursy fotograficzne i filmowe
Światowy Dzień BHP - 28 kwietnia
Oferta
Badania, wzorcowanie i inne usługi
Badania biegłości
Bezpieczeństwo Pracy - Nauka i Praktyka
Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy
Książki, broszury
Plakaty BHP
Certyfikacja Osób i Jednostek Edukacyjnych
Edukacja i szkolenia
Aktualna oferta edukacyjna
Serwis słuchaczy studiów podyplomowych
Przepisy BHP
Przepisy powszechnie obowiązujące
Przepisy szczegółowe
Nowości prawne w zakresie BHP
Umowy międzynarodowe
Prawna ochrona pracy
Praca w szczególnych warunkach i o szczególnym charakterze
Prawne aspekty BHP
Komentarze
BHP Info
Serwisy podstawowe BHP
BIOINFO
O nas
Aktualności
Warto wiedzieć
Alergia
Archiwa, muzea, magazyny muzealne i pracownie konserwacji zabytków
Bakterie i wirusy w oczyszczalniach ścieków
Biofilm – co to jest i jak powstaje?
Biologia molekularna
Charakterystyka zagrożeń biologicznych występujących przy przetwarzaniu biomasy do celów energetycznych
Dlaczego higiena rąk jest ważna?
Emisja cząstek drobnoustrojów obdarzonych ładunkiem elektrycznym
Gorączka krwotoczna Ebola
Grzyby w archiwach i bibliotekach
Grypa
Jak bezpiecznie korzystać z bankomatów
Legionella
Międzynarodowa Organizacja Pracy (International Labour Organization – ILO)
Narażenie na wirusy w środowisku pracy pracowników zakładów przemysłu mleczarskiego
Odra
Oznaczanie szkodliwych czynników mikrobiologicznych
Postępowanie z odpadami w czasie pandemii
Profilaktyka chorób przenoszonych przez kleszcze
Pyły organiczne– źródła szkodliwych czynników biologicznych
Szkodliwe czynniki biologiczne i chemiczne podczas prac związanych z konserwacją instalacji klimatyzacyjnych
Szkodliwe czynniki biologiczne na stanowiskach pracy pracowników obsługi naziemnej i powietrznej ruchu lotniczego
Wirusowe zapalenie wątroby
Włókna jako środek transportu i eliminowania szkodliwych czynników mikrobiologicznych w środowisk
Zagrożenia pyłowe i mikrobiologiczne w stolarniach, tartakach i zakładach produkcji peletu drzewnego
Zasady bezpiecznego użytkowania klimatyzacji w samochodach osobowych
Zasady postępowania z instalacjami wentylacyjnymi w pomieszczeniach podczas zagrożenia koronawirusem typu SARS-CoV-2
Żurawina
Definicje
Podstawy prawne
Ustawy
Rozporządzenia ogólne
Rozporządzenia szczegółowe
Dyrektywy
Normy polskie
Klasyfikacja
Grupa 1
Grupa 2
Grupa 3
Grupa 4
Ocena narażenia
Identyfikacja
Jednostki upoważnione do przeprowadzania pomiarów
Kryteria oceny narażenia
Lista kontrolna
Metody pomiarowe
Ocena zanieczyszczenia powietrza
Ocena zanieczyszczenia powierzchni
Ilościowa i jakościowa analiza próbek mikrobiologicznych
Interpretacja wyników badań
Ocena ilościowa
Ocena jakościowa
Analiza ryzyka
Metody oceny
Listy kontrolne
Archiwista – archiwum zakładowe
Załącznik 1
Fryzjer/Kosmetyczka
Załącznik 1-4
Personel sprzątający
Załącznik 1-3
Pracownik na fermie drobiu
Załącznik 1-3
Pracownik operator oczyszczalni ścieków
Załącznik 1
Pracownik sortowni odpadów
Załącznik 1
Pracownik uboju trzody chlewnej
Pracownik zakładu przemysłu mleczarskiego
Sprzedawca w branży mięsnej
Stewardessa/Steward/Konwojent pokładu samolotowego
Stomatolog
Załącznik 1-4
Czynniki wiodące w wybranych grupach zawodowych
Ferma drobiu
Fryzjer, kosmetyczka
Lekarz stomatolog
Mleczarnia
Muzea i pracownie konserwacji zabytów oraz dzieł sztuki
Nauczyciele przedszkoli i żłobków
Oczyszczalnia ścieków
Personel odprawy bagażowej na lotnisku
Personel sprzątający
Pracownik budowlany
Przetwórstwo biomasy
Przetwórstwo mięsne – ubój, rozbiór mięsa, produkcja wędlin oraz wyrobów mięsnych
Serwis klimatyzacji samochodowej
Sortownia odpadów
Stewardessa
Stolarnia, tartak, zakład produkujący pelet
Działania prewencyjne
Środki organizacyjne
Organizacja pracy w laboratoriach mikrobiologicznych
Środki ochrony indywidualnej
Środki ochrony zbiorowej
Profilaktyka medyczna
Baza wyników pomiarów
Wyniki pomiarów - wybór [WERSJA DESKTOPOWA]
Wyniki pomiarów - lista [WERSJA DESKTOPOWA]
Dobre praktyki
Piśmiennictwo
Artykuły
Materiały informacyjne
V etap PW (2020-2022)
IV etap PW (2017-2019)
III etap PW (2014-2016)
II etap PW (2011-2013)
I etap PW (2008-2010)
Mikroorganizmy w obiektywie
Fermy drobiu
Grzyby pleśniowe
Laboratoria
Oczyszczalnie ścieków
Przemysł mięsny
Włókniny filtracyjne
Odpady medyczne
Klasyfikacja odpadów medycznych
Gromadzenie i magazynowanie odpadów medycznych
Transport odpadów medycznych
Unieszkodliwianie odpadów medycznych
FILMY instruktażowe
Kontakt
Ankieta