Tendencje zmian w handlu detalicznym |
Struktura branżowa sklepów z artykułami żywnościowymi i nie żywnościowymi |
Instytucje wspomagające mikro i małe firmy handlu detalicznego. |
Podstawowe zadania i czynności pracowników mikro i małych firm handlu detalicznego |
Czynniki niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe i ich następstwa w mikro i małych firmach handlu detalicznego |
Charakterystyka przepisów prawnych dotyczących mikro i małych firm handlu detalicznego. |
Obowiązki pracodawców mikro i małych firm handlu detalicznego w zakresie bhp |
Zasady bhp przy wykonywaniu prac w mikrofirmach handlu detalicznego ograniczające ryzyko zawodowe związane z poszczególnymi zagrożeniami |
Wskazania dotyczące oceny ryzyka zawodowego |
Przepisy i normy |
Bibliografia |
ZAGROŻENIA CZYNNIKAMI CHEMICZNYMI
|
Pytania / obserwacje |
Działania poprawiające stan bhp |
Zagrożenia toksycznymi środkami do zwalczania owadów i gryzoni oraz konserwacji owoców i warzyw
|
Czy występują zagrożenia dla zdrowia ludzi toksycznymi środkami (pestycydami) do zwalczania owadów i gryzoni?
|
|
Czy występują podrażnienia skóry rąk u pracowników mających kontakt z owocami i warzywami oraz innymi towarami? |
Stosowanie środków ochrony indywidualnej rąk oznaczonych znakiem CE i posiadających ważną deklarację zgodności WE |