• O Instytucie
    • Najważniejsze informacje
    • Zamówienia publiczne
    • Zapytania ofertowe
    • BIBLIOTEKA
  • Działalność naukowa
  • Wydarzenia
    • Konferencje i seminaria
    • Targi i wystawy
    • Wydarzenia inne
    • Komunikaty Międzyresortowej Komisji ds. NDS/NDN
    • Kampania społeczna 2020 "Aktywni w pracy"
    • Kampania społeczna 2019 "Moda na bezpieczeństwo"
    • Europejska Kampania 2018-2019 "Substancje niebezpieczne pod kontrolą"
    • Kampania społeczna 2018 "PRACA odmładza"
    • Kampania społeczna 2017 "Bezpiecznie od początku"
    • Europejska kampania 2016-2017 "Bezpieczni na starcie, zdrowi na mecie"
    • Konkurs na plakat bezpieczeństwa pracy
    • Ogólnopolski Konkurs Poprawy Warunków Pracy
    • Konkursy fotograficzne i filmowe
  • Oferta
    • Bezpieczeństwo Pracy - Nauka i Praktyka
    • Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy
    • Książki, broszury
    • Plakaty BHP
  • Edukacja i szkolenia
    • Aktualna oferta edukacyjna
    • Serwis słuchaczy i absolwentów studiów podyplomowych
  • Przepisy BHP
    • Przepisy powszechnie obowiązujące
    • Przepisy szczegółowe
    • Nowości prawne w zakresie BHP
    • Umowy międzynarodowe
    • Prawna ochrona pracy
    • Praca w szczególnych warunkach i o szczególnym charakterze
    • Prawne aspekty BHP
    • Komentarze
  • BHP Info
  • Serwisy podstawowe BHP
Przemysł spożywczy - piekarstwo i cukiernictwo
  • Instytucje
  • Obowiązki pracodawcy w zakresie BHP
  • Przygotowanie pomieszczeń i stanowisk pracy
  • Wymagania dotyczące pomieszczeń pracy
  • Wymagania dotyczące pomieszczeń i urządzeń higieniczno-sanitarnych
  • Wymagania dotyczące maszyn i urządzeń technicznych
  • Ochrona zdrowia
  • Ryzyko zawodowe
  • Posiłki i napoje profilaktyczne
  • Wypadki przy pracy
  • Choroby zawodowe
  • Szkolenia
  • Odzież i obuwie robocze
  • Służba BHP
  • Konsekwencje nieprzestrzegania przepisów bhp
  • KALENDARZ obowiązkowych działań pracodawcy w zakresie BHP
  • Terminy i formy dozoru technicznego urządzeń transportu bliskiego
  • Terminy wykonywania przeglądów konserwacyjnych urządzeń transportu bliskiego
  • Wykaz ważniejszych dokumentów
  • Zagrożenia zawodowe występujące w piekarstwie i cukiernictwie
  • Wybuch
  • Maszyny
  • Ostre naroża, krawędzie i elementy urządzeń
  • Środki transportu
  • Poślizgnięcia, potknięcia i upadki
  • Prąd elektryczny
  • Mikroklimat
  • Oświetlenie
  • Zagrożenia czynnikami chemicznymi i pyłami
  • Pożar
  • Uciążliwości
  • Inne
  • Profilaktyka medyczna
  • Zasady BHP przy obsłudze najczęściej stosowanych maszyn i narzędzi
  • Piece
  • Krajalnice
  • Miesarka do ciast
  • Ubijarki cukiernicze
  • Wywrotnice podnoszące
  • Przesiewacze do mąki
  • Myjki i czyszczarki do blach i innego wyposażenia piekarni
  • Dzielarko - zaokrąglarki
  • Smażalki do pączków
  • Żelownice
  • Przepisy
  • Przepisy wykonawcze - powszechnie obowiązujące
  • Przepisy wykonawcze - wypadki
  • Przepisy wykonawcze
  • Normy techniczne
  • Nowości prawne
Wykaz ważniejszych dokumentów
Wykaz ważniejszych dokumentów


Sprawozdanie Z10  

Statystyczna Karta Wypadku  

Protokół powypadkowy  

Wyjaśnienia poszkodowanego  

Informacje uzyskane od świadka wypadku  

Postanowienie powypadkowe  

Polecenie powypadkowe  

Karta rejestracji wypadku  

Karta wypadku w drodze do pracy lub z pracy  

Zaświadczenie o stanie zdrowia - druk N9  

Karta wypadku (dla osób nie zatrudnionych na umowę o pracę)